Αξιοθέατα στη Μάνη - Διαμονή

Αξιοθέατα στη Μάνη - Διαμονή

Μάνη - Γενική Περιγραφή ! www.manihotels.com

Ο τόπος όπου το φυσικό τοπίο και περιβάλλον, η Ιστορία και η παράδοση, βρίσκονται σε αρμονική συνύπαρξη με τους ανθρώπους, συνθέτοντας ένα ζωντανό μουσείο που θα συγκινήσει και τον πιο απαιτητικό περιηγητή.

Η Μάνη διοικητικά υπάγεται στους νομούς Μεσσηνίας (έξω Μάνη) και Λακωνίας (Κάτω Μάνη). Μόνο εκκλησιαστικά εξακολουθεί να είναι ενιαία, αφού η Ι.Μ. Γυθείου, Οιτύλου και Πάσης Μάνης, καλύπτει γεωγραφικά τα ιστορικά της σύνορα.

Είναι από τις πλέον παραδοσιακές περιοχές της Ελλάδος, με 800 πύργους και πυργόσπιτα, περισσότερες από 1000 Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, 8 κάστρα, 98 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου και περισσότερα από 100 σπήλαια, με γνωστότερα τα παγκόσμιου φήμης και φυσικής ομορφιάς σπήλαια του Διρού.

Λόγω της μεγάλης εναλλαγής βιότοπων χαρακτηρίζεται ως «Βοτανικός Κήπος», αφού ευδοκιμούν τουλάχιστον 1000 είδη φυτών και περισσότερα από 120 Ελληνικά ενδημικά φυτά, από τα οποία τα 32 είναι τοπικά ενδημικά, δηλαδή μοναδικά στον κόσμο. Οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της ελιάς, που παράγει εκλεκτό ελαιόλαδο.

Ακόμα στην πλούσια βλάστηση σε βότανα και αρωματικά φυτά, οφείλεται το εξαιρετικής ποιότητας μέλι της Μάνης. Στην περιοχή βρίσκονται πολλά καλντερίμια, ιδανικά για πεζοπορία και έξι από τα καλύτερα φαράγγια της Ελλάδας, γνωστά σε πολλούς περιπατητές.

Στη Μάνη επίσης, συναντάει κανείς γραφικές και πεντακάθαρες με μπλε σημαία παραλίες με άμμο ή βότσαλο, για κάθε προτίμηση, κυρίως για ρομαντικές αλλά και οικογενειακές διακοπές.

Ονομασία της Μάνης

Δεν είναι γνωστό πότε και πως δόθηκε το όνομα 'Μάνη', σε μια περιοχή που έμεινε ελεύθερη, αυτόνομη και ανεξάρτητη καθ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Πάρχουν πολλές απόψεις για αυτό! Αρχικά το όνομα Μάνη συνδέθηκε με τη λατινική λέξη 'manus' που σημαίνει χέρι, εξαιτίας του σχήματος της Χερσονήσου του Ταίναρου.

Είπαν ακόμη ότι λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στην περιοχή του Ταίναρου, οι ναυτικοί έκαναν μάϊνα τα πανιά (τα κατέβαζαν). Άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τη φράση 'In Manis', επειδή στο Ταίναρο ήταν η πύλη του Άδη όπου έρχονταν οι ψυχές (Manes) ή ότι το όνομα προέρχεται από τον Πατέρα των Θεών «Μάνη». Ο «Μάνης» ήταν ο υιός του Κρόνου και παππούς του Δία, για τον οποίο η Θεογονία του Απολλόδωρου διαβάζουμε «Μάνης το δεύτερο όνομα του θεού Ουρανού».

Προϊστορία της Μάνης

Η ανθρώπινη παρουσία στη Μάνη είναι πανάρχαιη, όπως μαρτυρούν λιθοποιημένα ευρήματα από ανθρώπινους σκελετούς 300.000 περίπου χρόνων και ανθρώπινα εργαλεία 1.000.000 ετών και πλέον.

Οι παλαιοανθρωπολογικές έρευνες στις θέσεις «Απήδημα» και «Καλαμάκια» στον όρμο Οιτύλου, έχουν αποδώσει σπουδαία ευρήματα, ενώ τα ανασκαφικά δεδομένα δείχνουν ότι το σπήλαιο Αλεκότρυπα είχε κατοικηθεί τουλάχιστον από τη Νεολιθική εποχή (5300- 3200 πΧ).

Λέλεγες

Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής της σημερινής Μάνης, ήταν σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, οι Λέλεγες, τους οποίους κατάκτησαν οι Αχαιοί. Έχουν εντοπιστεί οικισμοί της 3ης και 2ης χιλιετίας π.Χ. καθώς και ίχνη Αχαιών όταν κυριάρχησαν κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο. Το Οίτυλο και η Καρδαμύλη διασώζουν το ίδιο όνομα με το οποίο αναφέρονται στην Ιλιάδα του Ομήρου. Ακμαίες ήταν οι πόλεις Ταίναρο, που αποτελούσε μητρόπολη της τότε περιοχής με το Ιερό του Ποσειδώνα και το ονομαστό Ψυχοπομπείο αλλά και η Ιππόλα, οι Θαλάμες και άλλες πόλεις της τότε περιόδου.

Δωριείς

Οι Δωριείς εξαπλώθηκαν και στην περιοχή της Μάνης, οπότε και η ιστορία της συνδέθηκε με εκείνη της Σπάρτης. Επί Ναβή (210 πΧ – 195πΧ) 24 πόλεις της Λακωνίας αυτονομήθηκαν και ίδρυσαν το «Κοινόν των Λακεδαιμονίων».

Λαογραφία και Αρχιτεκτονική στη Μάνη

Μετά την πτώση του Βυζαντίου οι Μανιάτες οργάνωσαν τη ζωή τους με βάση την παράδοση και τις ανάγκες επιβίωσης.

Το κοινωνικό σύστημα της Μάνης ήταν ένα είδος ομοσπονδίας ανεξάρτητων και ελεύθερων γενεών, με την ένοπλη αγροτική πατριά να είναι ο άξονας της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Μανιάτικης κοινωνίας.

Το πιο γνωστό έθιμο της Μάνης είναι ο 'γδικιωμός', που λανθασμένα ταυτίζεται με τη βεντέτα άλλων περιοχών της πατρίδας μας 'Ελλάδος'. Επειδή κάθε προσβολή σε μέλος οικογένειας είχε αντίκτυπο σε όλη την πατριά, αποφασιζόταν από το οικογενειακό συμβούλιο ο τρόπος τιμωρίας του ενόχου, με τη συμμετοχή όλων των ανδρών της πατριάς, ενώ ο γενάρχης κύρησσε τίμια τον πόλεμο στον αντίπαλο. Την τιμωρία επέβαλλαν όχι μόνο τα έθιμα, αλλά και οι παροτρύνσεις από τα μοιρολόγια των γυναικών, που όξυναν το μίσος, επειδή το αίμα του θύματος ζητούσε δικαίωση. Αυτός που δεν γδικιωνόταν θάνατο συγγενή του θεωρούνταν δειλός και τον περιφρονούσαν όλοι. Για να δικαιωθεί η θιγόμενη οικογένεια δεν ήταν απαραίτητο να τιμωρηθεί ο φταίχτης αλλά οποιοδήποτε μέλος της αντίπαλης οικογένειας και συνήθως ο καλύτερος.

Την αγριότητα των οικογενειακών πολέμων μετρίαζαν μερικά έθιμα, που επικράτησαν ως σύνεση στον παραλογισμό των καβγάδων και της εκδίκησης, όπως:

Το 'τρέβα' δηλαδή η προσωρινή ανακωχή για όργωμα, θερισμό, αλώνισμα, σπορά και άλλες αγροτικές εργασίες ή μετά από διαμεσολάβηση τρίτων γίνονταν διαπραγματεύσεις συμφιλίωσης.

Η 'συμφιλίωση' γίνονταν δημόσια, παρουσία τρίτων, κατά την οποία οι αντιμαχόμενες οικογένειες έπιναν κρασί και αντάλασσαν επισκέψεις.

Εκείνο το έθιμο το οποίο δεν ήταν ευρύτερα γνωστό ήταν η 'ψυχαδελφοσύνη' η μεγαλειώδης πράξη που έκανε άσπονδους εχθρούς σε εγκάρδιους φίλους. Την πετύχαινε η μεσολάβηση τρίτων ατόμων, με κύρος και δύναμη και δεν ήταν ταπεινωτική. Γινόταν με τελετή και οι συμφιλιωμένοι λέγονταν 'Ψυχαδελφοί'.

Μοιρολόγια της Μάνης

Τα πρώτα μοιρολόγια τα βρίσκουμε στον Όμηρο, όπου αναφέρονται νεκρώσιμα τραγούδια της Ανδρομάχης, της Εκάβης, της Ελένης, του Αχιλλέα, κ.ά.

Το Μανιάτικο μοιρολόι είναι αυτοσχέδιο θρηνητικό ποίημα - τραγούδι (οχτασύλλαβο στη Μέσα Μάνη και δεκαπεντασύλλαβο στην Έξω Μάνη), δημιούργημα κυρίως γυναικών κατά τις τελετουργίες του θανάτου. Αποτελούσε προφορική ιστορία της περιοχής, με πιο χαρακτηριστικά εκείνα που αναφέρονταν στον γδικιωμό.

Μάνη Διαμονή

Στη Μάνη θα βρείτε από τα πιο παραδοσιακά ξενοδοχεία και ξενώνες καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ, δίπλα σε παραλίες στη Μάνη που θα σας μείνουν στις αναμνήσεις σας βαθιά χαραγμένες.

Οι Πύργοι της Μάνης έχουν μεταβληθεί σε φιλόξενες σουίτες και δωμάτια, οι αυλές των πύργων έχουν μεταβληθεί σε χώρους δεξιώσεων στη Μάνη, διαθέτοντας πισίνες και εξυπηρετήσεις όπως χαμάμ, τζακούζι, χώρους σπα κλπ.

Το φαγητό στη Μάνη διατηρεί την παράδοση αφού εκτός από τα εντόπια υλικά που χρησιμοποιούνται, οι πεντανόστιμες συνταγές συνδυάζουν την γευστική απόλαυση με ένα υγειές και φυσικό γεύμα.

Χωριά της Μάνης (Λακωνίας και Μεσσηνίας)

Δήμος Ανατολικής Μάνης

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης με έδρα τον Κότρωνα καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα της Μάνης ή Λακωνικής Μάνης. Αποτελείται από τα χωριά Πύρριχος, Κότρωνας, δρυμός, Έξω Νύμφι, Κοκκάλα και Λάγια και περιλαμβάνει ακόμα 42 μικρότερους οικισμούς.

Ο Επισκέπτης φτάνει στον Κότρωνα από το Γύθειο μέσω Σκουταρίου, αφού διανύσει μια μοναδική διαδρομή δίπλα στην καταγάλανη θάλασσα και από την Αρεόπολη μέσω του Πυρρίχου.

Η τοπική ονομασία βασίζεται κυρίως στην καλλιέρργεια της ελιάς και την παραγωγή εξαίρετου λαδιού, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με ταχύς ρυθμούς ο τουρισμός, με τη δημιουργία τουριστικών Μονάδων όπως ξενοδοχεία στη Μάνη, ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιο και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και άλλα καταλύματα στην Μάνη.

Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν μέλι, τυρί, φραγκόσυκα και ολόφρεσκα ψάρια, τα οποία είναι τοπικής προέλευσης, αφού οι θάλασσες της Μάνης είναι πλούσιες σε ψάρια και άλλα είδη αλιείας.

Δήμος Ασωπού

Ο Δήμος Ασωπού έχει λεδρα τα παπαδιάνικα και αποτελείται από τις πρώην κοινότητες Παπαδιάνικων, Ασωπού, Φοινικίου, Δαιμονιάς και από τους οικισμούς στα Πλύτρα, Καραβοστασίου, Αρχάγγελου και Γλυφάδας.

Η περιοχή είναι εύφορη και παράγονται προϊόντα άριστης ποιότητας, λάδι, ελιές και εσπεριδοειεδή, ξερά σύκα και μυροδάτα πεπόνια όπως και ντομάτες και όλα σσεδόν τα κηπευτικά είδη.

Η παράδοση της παραγωγής του κρασιού θα βρει τους λάτρεις του εθνικού νέκταρ να έχουν επιλογές οι οποίες θα τους καταπλύξουν. Οι τοπικές ποικιλίες σταφυλιών, το έδαφος, το μικροκλίμα και η τέχνη των κατοίκων παραγωγών, συντελούν στην παραγωγή άριστης ποιοτητας κρασιού και βιολογικού κρασιού, ανάρπαστου στην εθνική και ξένη αγορά.

Οι λάτρεις του ψαρέματος α βρουν ιδανικές παραλίες και θάλασσες και θα επιδοθούν στο χόμπι τους στον αλιευτικό αυτό παράδεισο της Μάνης στο Δήμο Ασωπού.

Στην περιοχή της Πλύτρας και Αρχαγγέλου λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και εστιατόρια και ψαρο-ταβέρνες όλο το χρόνο για τη διαμονή στη Μάνη των επισκεπτών, οι οποίοι βρίσκουν ένα μοναδικό μέρος χαλάρωσης και ιδιαίτερης ομορφιάς στη Μάνη Πελοποννήσου.

Δήμος Βοιών (Βάτικα)

Ο δήμος Βοιών σχηματίστηκε από την ένωση του δήμου Νεάπολης με τις κοινότητες Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Νικόλαος, Βελανίδια, Λάχι, Ελίκα, καστανέα, Άνω Καστανέα, Παντάνασσα, Μεσοχώρι.

Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνίας 132 χλμ από την Σπάρτη και καταλήγει στο ακρωτήριο Μαλέας (Kαβομαλιάς), απέναντι από τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο.

Το τοπίο των Βατίκων παρουσιάζει έντονες αντιθέσεις. Στο κέντρο δεσπόζει ο ορεινός όγκος της κριθίνας (800 μέτρα υψόμετρο), που σχηματίζει με τις απολήξεις του στη θάλασσα απάνεμα λιμανάκια, παλιά ορμητήρια πειρατών και μικρές παραλίες ιδανικές για κολύμπι και καταλήγει με απόκρημνους βράχους στο ακρωτήριο του Μαλέα.

Ο Κάβο-Μαλιάς με το λιθόκτιστο φάρο του, γνωστός για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι ναυτικοί για να διασχίσουν, αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Από την άλλη μεριά  ο ήρεμος κόλπος της Νεάπολης είναι το καταφύγιο των πλοίων όταν στα πελάγη της Νεάπολης επικρατούν φουρτούνες. Ο εύφορος κάμπος των Βοιών και εκτεταμένες αμμουδιές του Νεραντζιών και του Μάγγανου είναι ένα διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με το υπόλοιπο άγριο τοπίο της Μάνης και της περιοχής της Νεάπολης.

Αξιοθέατα στη Μάνη ανά χωριό ή περιοχή

Δήμος Ανατολικής Μάνης

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης με έδρα τον Κότρωνα καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα της Μάνης. Αποτελείται από τα χωριά Πυρρίχος, Κότρωνα, Δρυμό, Έξω Νύμφι, Κοκκάλα και Λάγια και περιλαμβάνει ακόμα 42 μικρότερους οικισμούς.

Ο επισκέπτης φτάνει στον Κότρωνα από το Γύθειο μέσω Σκουταρίου, αφού διανύσει μια μοναδική διαδρομή δίπλα στην καταγάλανη θάλασσα και από την Αρεόπολη μέσω Πυρρίχου.

Η τοπική οικονομία βασίζεται κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή εξαίρετου λαδιού, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ταχύτατα και ο τουρισμός. Παράγονται επίσης μέλι, τυρί, φραγκόσυκα και ολόφρεσκα ψάρια.

Η περιοχή διαθέτει μοναδικές φυσικές ομορφιές, λιμανάκια και παραλίες σε όλο το μήκος της ακτής μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο, γνωστό και ως Κάβο Παταπάς. Αρχαιολογικά ευρήματα (οφιανός κλπ) πιστοποιούν ότι ο τόπος κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια και μετέπειτα.

Εδώ λατρεύθηκαν η Άρτεμις, ο Απόλλωνας και η Δήμητρα, ενώ στο Ταίναρο βρίσκονται οι Πύλες του Άδη και ο ναός Ταινάριου Ποσειδώνα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα Κιόνια όπου βρισκόταν η αρχαία Αίγιλα, η Τευθρώνη, βυθισμένη πόλη στο ακρωτήριο Σταυρί στον κόσμο Κότρωνα, το μοναστήρι του Σωτήριος (1502 αιώνας) στη Γωνέα καθώς και οι μεγαλιθικοί οικισμοί Σέλα Παλιοχώρι, κλπ το αρχαίο λατομείο πορφυρίτη λίθου στον Προφήτη Ηλία Δημαρίστικων.

Οι φίλοι της θάλασσας μπορούν να απολαύσουν τις παραλίες στις περιοχές Κότρωνα, Λαγκαδάκι, Αλύπα, Γιαλό, Κοκκάλα, Άγιο Κυπριανό, Άμπελο, Αντρόγιαλο, Πόρτο Κάγιο και Μαρμάρι. Αξίζει να επισκεφθείτε τον Φάρο του Ταίναρου που χτίστηκε το 1882. Η διαδρομή είναι περίπου 20 λεπτά από το Κοτρώνι.

Τον Αύγουστο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις τα ΤΑΙΝΑΡΕΙΑ που περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, προβολές κλπ.

Δήμος Βοιών (Νεάπολη)

Εντυπωσιακά δημιουργήματα της φύσης προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών στο δήμο Βοιών και στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης Λακωνίας. Αξιοσημείωτα είναι τα σπήλαια της περιοχής με σημαντικότερο αυτό του Αγίου Ανδρέα στην Καστανιά, το απολιθωμένο δάσος με τα πλούσια παλαιοντολογκά ευρήματα στην αγία Μαρίνα, ο υγρότοπος της Στρογγυλής λίμνης και ο βιότοπος των αμμόλοφων με το σπάνιο είδος των κέδρων στην Ελαφόννησο και στα Βιγκλάφια.

Βασικά προϊόντα τοπικά της περιοχής είναι η ελιά, το ελαιόλαδο, το περίφημο Βατικιώτικο κρεμμύδι και το εξαιρετικό μέλι, κυρίως το θυμαρίσιο που συλλέγεται από την περιοχή του Ακρωτηρίου Μαλέα. Η μυζήθρα, το τουλουμοτύρι και το φρέσκο τυρί είναι βασικά φημισμένα προϊόντα της περιοχής.

Τα αξιοθέατα είναι πολλά και ενδιαφέροντα όπως: το Απολιθωμένο δάσος Αγίας Μαρίνας, το σπήλαιο της Καστανιάς, ο φάρος του Κάβο Μαλέα, τα παλιά μοναστήρια στον Κάβο Μαλέα και συγκεκριμένα του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Ειρήνης, το Γερμανικό παρατηρητήριο, το κάστρο της Αγίας Παρασκευής, ο παραδοσιακός οικισμός Παραδεισίου, κλπ.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

Δήμος Ανατολικής Μάνης:

Οι φίλοι της θάλασσας μπορούν να απολαύσουν τις παραλίες στις περιοχές Κότρωνα, Λαγκαδάκι, Αλύπα, Γιαλό, Κοκκάλα, Άγιο Κυπριανό, Άμπελο, Αντρόγιαλο, Πόρτο Κάγιο και Μαρμάρι.

Τον Αύγουστο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Φάρο Ταινάρου που χτίστηκε το 1882. Η διαδρομή διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά μεχρι το Φάρο από Κότρωνα.

Στο Ταίναρο βρίσκονται οι πύλες του Άδη και ο ναός του Ταινάριου Ποσειδώνα. Ενδιαφέρον υπάρχει και στα Κόνια όπου η αρχαία Αίγιλα, η Τευθρώνη, βυθισμένη πόλη στο Ακρωτήριο Σταυρί στον κότρωνα, το μοναστήρι του Σωτήρος (15ου αιώνα) στη Γωνέα καθώς και οι οικισμοί Σέλα, Παλιοχώρι, κλπ το αρχαίο λατομείο πορφυρίτη λίθου στον Προφήτη Ηλία Δημαρίστικων.

Δήμος Ασωπού

Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ασωπού οι φίλοι της πεζοπορίας έχουν την ευκαιρία να βαδίσουν σε μοναδικού κάλλους ονοπάτια όπως στη διαδρομή για Άγιο Νικόλαο και το Παλιόκαστρο.

Μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον προσθέτουν στην περιοχή οι βυθισμένες πολιτείες του Ασωπού, της αρχαίας Κυπαρισσίας και των Αχαιών των παρακυπαρισσίων, τα απομεινάρια των αρχαίων μνημείων του Υπερτελέατου στο Φοινίκι, της Κοτύρτας στη δαιμονιά, του Παλιόκαστρου με τις βυζαντινές αρχαιότητες ανάμεσα στα παπαδιάνικα και στη Δαιμονιά και του Μποζά.

Αξιόλογος είναι και ο οικισμός Πλύτρας με τη χρυσή αμμουδιά και το λιμανάκι του με τα σκάφη αναψυχής καθώς και ο οικισμός του Αρχάγγελου με το απάνεμο λιάνι του. Για κολύμπι προσφέρονται οι παραλίες της Δαιμονιάς, της χαρακιάς και του Μποζά. Λειτουργούν εξαιρετικά καταλύματα στην περιοχή αυτή της Μάνης, εστιατόρια, ταβέρνες με φρέσκα ψάρια και τοπικά εδέσματα όπως λαχανόπιτα, σπιτικές χυλόπιτες και ζυμαρικά αλλά και τα γνωστά γλυκά σουμασάδες, δίπλες και λυχναράκια.

Στο δήμο Ασωπού διοργανώνονται θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ αναβιώνονται έθιμα όπως η διαπόμπευση του Ιούδα στα παπαδιάνικα, η εμποροπανήγυρης στην Κρίσα όπου προσφέρεται γίδα βραστή και κρασί στους επισκέπτες της, το καρναβάλι του Ασωπού με εντυπωσιακά άρματα και η γιορτή σύκου στα παπαδιάνικα.

Δήμος Βοιών

Στα Βάτικα του δήμου Βοιών ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει εξαιρετικές τοπικές σπεσιαλιτέ με βάση τα θαλασσινά (κακαβιά) καθώς επίσης τα τσαίτια (πίτες με κατσικίσιο τυρί), τηγανόπιτες, κολοκυθόπιτες, δίπλες, αμυγδαλωτά, καλτσούνια, σπιτικά ζυμαρικά και άλλα.

Διοργανώνονται καρναβαλικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του τριωδίου, του Αγίου Πνεύματος καθώς επίσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η περιοχή προσφέρεται, για κάθε λογής αποδράσεις και δραστηριότητες, για ηρεμια, μελέτη, περιπάτους στις πολλές οργανωμένες διαδρομές και σπορ και θαλάσσια σπορ, με πρωτοσταούντα αναρριχητικό πάρκο της περιοχής.

Προορισμοί - Ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Λίμνη Πλαστήρα

Τζουμέρκα

Ιωάννινα ξενοδοχεία

Λουτρά Πόζαρ

ξενοδοχεία Αττικής

Καιμάκτσαλαν

Αττική ξενοδοχεία - Αττική διαμονή

Τουριστικός Οδηγός

Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Αττική

ξενώνες στην Αττική

Φθηνά ξενοδοχεία στην Αθήνα

Ξενοδοχεία κοντά σε Ελευθέριος Βενιζέλος

Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Πειραιάς ξενοδοχεία

Ανατολική Αττική

Ανατολική Αττική ξενοδοχεία

ξενοδοχεία στην δυτική Αττική

ξενοδοχεία στον Πειραιά

ξενοδοχεία στο λιμάνι Πειραιά

Λίμνη Πλαστήρα ξενώνες

ξενώνες στη λίμνη πλαστήρα

Τουριστικός Οδηγός Ελλάδος

Λίμνη Πλαστήρα ξενοδοχεία

ξενοδοχεια στη λιμνη πλαστηρα

Τζουμέρκα ξενώνες

Ξενώνες στα Τζουμέρκα

Κοινωνικός Τουρισμός Ζαγοροχώρια

Ξενοδοχεία Κοινωνικού Τουρισμού

Ξενοδοχεία Αττικής

Ξενοδοχεία Χαλκιδικής

ξενοδοχεια στην Χαλκιδική

Ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Χαλκιδική

Χαλκιδική

Λουτρά Πόζαρ ξενοδοχεία Τιμές

Καιμακτσαλαν ξενοδοχεια

ξενοδοχεία στην Όρμα Αριδαίας

Δωμάτια στα λουτρά Αριδαίας

Φλώρινα Γούνες

Φλώρινα ξενοδοχεία

ξενοδοχεια στη Φλωρινα

Ξενώνες στη Φλώρινα

Φλώρινα ξενώνες

Καρπενήσι ξενοδοχεία

ξενοδοχεία στο Καρπενήσι

Βελούχι χιονοδρομικό

Άγιος Νικόλαος Καρπενησίου

Πιερία ξενοδοχεία

Χιονοδρομικά Κέντρα

Αττική ξενοδοχεία

Διακοπές στην Αττική

Παρθενώνας Αττικής

Αττικό Μετρό

Δωδεκάνησα ξενοδοχεία

Διαμονή στα Δωδεκάνησα

Παραλίες στα Δωδεκάνησα

Κέρκυρα ξενοδοχεία

ξενοδοχεία στην Κέρκυρα

Κεφαλλονιά ξενοδοχεία

ξενοδοχεία στην Κεφαλλονιά

Επτάνησα ξενοδοχεία

ξενοδοχεία στα Επτάνησα

Ενοικιαζόμενα δωμάτια στα Επτάνησα

Διακοπές στα Επτάνησα

Λευκάδα ξενοδοχεία

Κοινωνικός Τουρισμός στα Επτάνησα

Ξενοδοχεία Κοινωνικού Τουρισμού

Κέρκυρα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Λευκάδα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Βίλλες στην Κέρκυρα

Παξοί ενοικιαζόμενα δωμάτια

Παξοί ξενοδοχεία

Διακοπές στους Παξούς

Ζάκυνθος ξενοδοχεία

Ζάκυνθος διαμονή

Ζάκυνθος δωμάτια

Ιθάκη ξενοδοχεία

Ιθάκη δωμάτια

Ιθάκη ενοικιαζόμενα διαμερίσματα

Κερκίνη διαμονή

Διακοπές στην Κερκίνη

Κερκίνη Υδροβιότοπος

Σιδηρόκαστρο λουτρά

Ιππασία στη λίμνη Κερκίνη

Βαρκάδα στη λίμνη Κερκίνη

Ενοικιαζόμενα δωμάτια Καρπενήσι

Μέτσοβο ξενοδοχεία

Χιονοδρομικό Μετσόβου

Διακοπές στην Ήπειρο

Διακοπές στα Δωδεκάνησα

Διακοπές στη Θεσσαλία

Διακοπές στη Θράκη

Διακοπές στην Κρήτη

Διακοπές στις Κυκλάδες

Διακοπές στη Μακεδονία

Διακοπές στην Πελοπόννησο

Διακοπές στις Σποράδες

Διακοπές στην Αθήνα

Διακοπές στον Πειραιά

Διακοπές στα Κύθηρα

Διακοπές στην Αστυπάλαια

Διακοπές στην Κάλυμνο

Διακοπές στην Κάρπαθο

Διακοπές στην Κάσο

Διακοπές στο Καστελόριζο

Διακοπές στην Κω

Διακοπές στους Λειψούς

Διακοπές στη Λέρο

Διακοπές στη Ρόδο

Διακοπές στη Νίσυρο

Διακοπές στη Πάτμο

Διακοπές στη Σύμη

Διακοπές στην Τήλο

Διακοπές στη Χάλκη

Πελοπόννησος ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στην Αστυπάλαια

Σποράδες ξενοδοχεία

Στερεά Ελλάδα ξενοδοχεία

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στην Αστυπάλαια

Νησιά ΒΑ Αγαίου ξενοδοχεία

Αστυπάλαια Ξενοδοχεία

Ευρυτανία ξενοδοχεία

Κάμπινγκ στην Αστυπάλαια

Φωκίδα ξενοδοχεία

Κάλυμνος Ξενοδοχεία

Εύβοια ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στην Κάλυμνο

Βοιωτία ξενοδοχεία

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στην Κάλυμνο

Φθιώτιδα ξενοδοχεία

Κάμπινγκ στην Κάλυμνο

Αγρίνιο διαμονή

Ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Ναύπλιο

Παλιά πόλη Ναυπλίου

Πόρτο Χέλι ξενοδοχεία

Παράλιο Άστρος ξενοδοχεία

Βυτίνα ξενοδοχεία

Κυλλήνη ξενοδοχεία

Ηλεία ξενοδοχεία

Ηλεία ενοικιαζόμενα δωμάτια

Κάμπινγκ στην Πελοπόννησο

Κάμπινγκ στην Χαλκιδική

ξενώνες στο Περτούλι

Καλαμπάκα ξενοδοχεία

Δωμάτια στην Καλαμπάκα

Μετέωρα ξενοδοχεία

Κάρπαθος Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στην Κάρπαθο

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στην Κάρπαθο

Κάμπινγκ στην Κάρπαθο

Κάσος Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στην Κάσο

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στην Κάσο

Κάμπινγκ στην Κάσο

Καστελόριζο Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στο Καστελόριζο

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στο Καστελόριζο

Κάμπινγκ στο Καστελόριζο

Κως Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στην Κω

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στην Κω

Κάμπινγκ στην Κω

Λειψοί Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στους Λειψούς

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στους Λειψούς

Κάμπινγκ στους Λειψούς

Λέρος ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στη Λέρο

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στη Λέρο

Κάμπινγκ στη Λέρο

Ρόδος Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στη Ρόδο

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στη Ρόδο

Κάμπινγκ στη Ρόδο

Ξενώνες στη Ρόδο

Ξενώνες στη Ρόδο

Νίσυρος Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στη Νίσυρο

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στη Νίσυρο

Κάμπινγκ στη Νίσυρο

Πάτμος Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στη Πάτμο

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στην Πάτμο

Κάμπινγκ στην Πάτμο

Σύμη Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στη Σύμη

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στη Σύμη

Κάμπινγκ στη Σύμη

Ηράκλειο ξενοδοχεία

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στην Τήλο

Χανιά ξενοδοχεία

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στη Χάλκη

ξενοδοχεία στα Χανιά

Παραλίες Κρήτης

Παραλιακά ξενοδοχεία στην Κρήτη

Μοναστήρια στα Μετέωρα

Περτούλι χιονοδρομικό κέντρο

Ελάτη Τρικάλων

Πρέσπες ξενώνες

διαμονη στις Πρεσπες

διαμονη στην λιμνη κερκινη

Θάσος ενοικιαζόμενα δωμάτια

ενοικιαζομενα δωματια στη Θασο

Καμπινγκ στη Θασο

ενοικιαζομενα δωματια στη Σκαλα Ποταμιας

ενοικιαζομενα δωματια στον Ποτό Θάσου

Κάμπινγκ στη Κέρκυρα

Ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Κεφαλλονιά

Κάμπινγκ στη Κεφαλλονιά

Κάμπινγκ στη Ζάκυνθο

Κάμπινγκ στη Λευκάδα

Ξενώνες στην Ιθάκη

Ξενώνες στους Παξούς

Τζουμέρκα ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στα Τζουμέρκα

Ενοικιαζόμενα δωμάτια στα Τζουμέρκα

Ξενοδοχεία στην Ήπειρο

Διαμονή στην Ήπειρο

Ιωάννινα Ξενώνες

Ενοιιαζόμενα Δωμάτια στα Ιωάννινα

Διακοπές στα Ιωάννινα

Άρτα Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στην Άρτα

Διακοπές στην Πρέβεζα

Πρέβεζα Ξενοδοχεία

Ξενοδοχεία στην Πρέβεζα

Διακοπές στη Θεσπρωτία

Ξενοδοχεία στη Θεσπρωτία

Ζαγοροχώρια Ξενοδοχεία

Παραδοσιακοί Ξενώνες στα Ζαγοροχώρια

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στα Ζαγοροχώρια

Χειμερινές Διακοπές στα Ζαγοροχώρια

Διακοπές στα Ιόνια νησιά

Διακοπές στη Σαντορίνη

Διακοπές στη Μύκονο

Διακοπές στη Μήλο

Διακοπές στη Ρόδο

Διακοπές στο Ναύπλιο

Λήμνος ξενοδοχεία

Λέσβος ξενοδοχεία

Ικαρία ξενοδοχεία

Σάμος ξενοδοχεία

Πόρος διαμονή

Πόρος ενοικιαζόμενα δωμάτια

Αίγινα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Αίγινα ξενοδοχεία

Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

ξενοδοχεία στην Καλαμπάκα

Προσφορές ξενοδοχείων στα Ζαγοροχώρια

Προσφορές ξενοδοχείων στα Τζουμέρκα

Διακοπές στη Σαμοθράκη

ξενοδοχεία στη Σαμοθράκη

Λίμνη Κερκίνη διαμονή

Πακέτα διακοπών 2012

Ελλάδα

Ελληνικά Νησιά

Τολό ξενοδοχεία

Ναύπλιο ξενοδοχεία

Ίρια ξενοδοχεία

Ερμιόνη ξενοδοχεία

Ναύπλιο δωμάτια

Άγιος Αθανάσιος

Καρπενήσι διαμονή

Θάσος ξενοδοχεία

Σκάλα Ποταμιάς ξενοδοχεία

Ποτός ξενοδοχεία

Λιμένας Θάσου

θασοσ διαμονη

ενοικιαζομενα δωματια θασος

Θασος

thassos island

ξενοδοχείο Θάσος

θασοσ

go thassos

Ξενοδοχείο Αλέα Θάσος

ξενοδοχεία στη Μύκονο

ξενοδοχεία στη Σαντορίνη

Σαντορίνη ξενοδοχεία

ξενοδοχεία στη Θάσο

Κερκίνη ξενοδοχεία

Νάξος

Νάξος ξενοδοχεία

ξενοδοχεία στο Τολό

Τολό διαμονή

ξενοδοχεία στο Ναύπλιο

Ναύπλιο διαμονή

Ζαγοροχώρια ξενώνες

Ζαγόρια

Τζουμέρκα φεστιβάλ

Ελλάδα ξενοδοχεία

Θάσος προσφορές διακοπών 2012

ξενοδοχείο Θάσος

Καρπενήσι προσφορές

Κέρκυρα διαμερίσματα

Κέρκυρα διαμονή

Ημιδιατροφή

Ημιδιατροφή

Πλήρης διατροφή

Πλήρης διατροφή

Παραλίες

Παραλίες

Παραλίες

Παραλίες

Συνέδρια στην Αττική

Ακρόπολη μουσείο

Μουσείο Ακρόπολης

Διακοπές στη Θάσο

δωμάτια στον Ποτό Θάσου

Ποτός ενοικιαζόμενα δωμάτια

Σκάλα Ποταμιάς δωμάτια

Λίμνη Πλαστήρα διαμονή

Πάρος ξενοδοχεία

Μήλος διαμονή

Χανιά ενοικιαζόμενα δωμάτια

Χανιά παραλίες

Ηράκλειο παραλίες

Άγιος Νικόλαος παραλίες

προσφορές ξενοδοχείων στο Καρπενήσι

παραλίες Θάσου

Ελούντα ξενοδοχεία 5 αστέρων

παραλία ποτού Θάσου

Παραλία Σκάλας Ποταμιάς

νησί Θάσου

Ζαγοροχώρια

Τζουμέρκα

ξενοδοχείο

ξενοδοχείο

Παλιός Άγιος Αθανάσιος

Θαλάσσιες δραστηριότητες

Θαλάσσιες δραστηριότητες

ξενοδοχεία

Πήλιο

Πήλιο

Πήλιο

Πήλιο

Κέρκυρα

kaimaktsalan live

all inclusive

all inclusive

all inclusive

all inclusive

Πλήρης Διατροφή

5 star

5 star hotels

5 αστέρων ξενοδοχεία

5 αστέρων ξενοδοχεία

προσφορές ξενοδοχείων στην ελλάδα

προσφορές ξενοδοχείων στην ελλάδα

προσφορές ξενοδοχείων στην Θάσο

προσφορές ξενοδοχείων στη χαλκιδική

Μύκονος ξενοδοχεία